Sunday, December 03, 2006

2006 utolso turaja


Mikor az ember mar nem is szamitott ra, sikerult osszehozni az ev valoszinuleg utolso komolyabb kirandulasat a Bucsecsben. A tura eszmei gazdajan, Zsombin es a szallitast meg a legnagyobb izgalmat (ez ld. lennebb) biztosito Csaki Csongin kivul azert nem szabad megfeledkeznem azokrol akiknek igazan koszonhetjuk ezt a gyonyoru kirandulast. Az elelmesebbek gondolom eddig mar rajottek hogy itt a roman allamrol, sot tovabb mennek, a gyulafehervari egyesulest kimondo sokezer honfitarsunkrol van szo. Nelkuluk ez biztos nem johetett volna ossze, ezuton is koszonet nekuk. Meg persze a tengerert is. Tudom hogy gyanakodva fogadnak minden magamfele kisebbsegitol jovo javaslatokat, de megis mereszelem javasolni, hogy ezentul minden pentek legyen December elseje. johetnek a zaszlok is, de komolyan. Na de amig mindez csak de lege ferenda ne is fecsereljunk ra tobb karaktert.
Egy ilyen kirandulas leirasa fenykepekkel menne csak igazan at, de azok egyelore kesnek talan a jovo het folyaman sikerul nehanyat felraknom.
A helyszin kivalsztasa mar nagyjabol pentek este eldolt: irany az Omu csucs a Szarvas volgyen. Laci batoritasa hogy az iden meg csak egy halalos aldozatot szedett ez a szakasz a tavalyi 3 vagy 4hez kepest igazan megnyugtato volt. Masnap reggel a kocsiban ezek utan mar formasag volt a Bucsecs valasztasa a Csukas helyett.
Az utvonal, minden alszerenykedesemet legyozve kijelenthetem igazan emberprobalo volt, foleg ilyen magunkfajta irodai munkasoknak (Zsombi szerint pixelvadaszok). Nekem annyival konnyebb volt, hogy Samu vitte egyedul a hatizsakot. Amugy november elsejetol hivatalosan is le van zarva ez a szakasz a turistak elol.
Az idovel szerencsenk volt, a kondenzcsikokon es nehany eltevedt madaron kivul semmi nem volt az egen es decemberhez kepest igazan hideg sem volt. Ot ora alatt ertunk fel az Omura (az Emberre :), a szakirodalomban 6 - 6 es fel orasra saccolt tavot. Az ut nagyobb es nehezebb resze a Szarvasok volgyenek nevezett szakasz volt. Az ot oras ut alatt kb 1600 metert emelkedtunk es a Szarvasok volgyeben ahogy elore haladtunk egyre nagyobb volt a ho is. A ho tomegenek a novekedeset csak kiterjedeseben eszleltuk igazan, melysegben nem mivel jegge volt fagyva. Ezert is lavinaveszelyes zona, ha erre a megfagyott horetegre friss ho hull, ezen a meredek lejtokon konnyen megcsuszhat. Ezzel mi is tisztaban voltunk, de hat friss ho nem hullott, ugyhogy csak mi csuszhattunk (es csusztunk is). Erdekes volt az Omu volgybol valo megmaszasa mert amig majd bele nem utottuk az orrunkat a menedekhazba gozunk nem volt meg mennyi van hatra es meg felerunk-e idoben. A lenyeg hogy meglett es a 2507 (egyes helyeken 2005 szerepel) meterevel a szemelyes magassagi rekordomat dontottem meg. Utkozben volt szerencsenk zerget is latni egesz kozelrol. Zsombi meg is problta oket becserkeszni de hat megkoptak az osok vadaszgenjei. Fent a csucson bementunk a meterologiai allomas epuletebe, ahol szerencsenk volt megismerni Georget, egy nagyon bobeszedu meteorologust/hegyimentot, fene tudja mi volt pontosan. Megkinalt forro teaval, megerte nala ezert idozni, meg ha emiatt az erdoben ranksotetedett. Persze nem hianyzott a tortenelmi ismeretei es nemzetisegi kerdesekben melyenszanto gondolatainak hirtelena a nyakunkba omlesztese. Irjuk ezt a dec. 1-jei lelkesedes maradvanyainak szamlajara. Az a tipusu ember koze tartozott aki ugy kezdi egy magunkfajta bozgorral valo beszedet, hogy eu nu sunt nationalist am si prieteni si rude maghiari, dar..... Megtudtuk tole hogy a magyarok es romanok milyen jol egyeznenek ha nem lenne Marko es csapata, meg hogy mi alapjaban milyen egy verengzo kegyetlen nephez tartozunk (itt Horthyt emlegette) es hogy hat azert hogy tisztaban legyunk kivel van dolgunk elarult egy regen orzott titkot stiti, ca romanii sunt altfel (ezt meg kiegeszitette egy kis storyval hogy bezzeg a roman katonak mikor felszabaditottak a komunistaktol Bp.t kajat adtak szegeny embereknek stb stb). Na de most komolyan, attol eltekintve hogy ennek mekkora a valosagtartalma, vagy eppen olyan jerevani radios eset, nem hiszem hogyha egy mas nemzetisegu szemellyel talalkozunk ez a legmegfelelobb modja a kozeledesnek, de hogy egy George idezettel zarjam ezt a temat: e o poveste intreaga.
Lefele volt az erdekesbb es izgalamasabb, 3 ora alatt teljesitettuk a 4-4 es fel orasnak mondott tavot, csusztunk nagyokat a hoban ahol epp nem volt jegge fagyva. A nap teribilist* cime Csonginak jar ki egy hirtelen csuszasert mi csak szotlanul neztuk ahogy a volgy alja fele csuszott egyre gyorsabban es halat adtunk az egnek hogy epen egy kisebb horzsolassal meguszta. Ezek utan mar izgalamas dolog nem tortent a vegere jutott egy adag koromsotetes erdoben botorkalas es ezzel le is tudtuk a Bucsecset.
Great succes.

* teribilisti-nek neveztek egy roman hiradoban a meggondolatlanul a hegyekbe batorkodo felkeszuletlen fiatalokat.




1 Comments:

At 3:40 PM, Anonymous Anonymous said...

Az ékezetek bakker eltűntek. Sebaj, nagyon kemény túra lehetett :)

 

Post a Comment

<< Home